14 Mart 2015 Cumartesi

Efsaneler - Nicolas Anelka


Arsenal, Real Madrid, Manchester City, Chelsea, Liverpool, PSG. Avrupa devlerinin hep radarindaydi ve hep buyuk transferlerin adamiydi Nicolas Anelka. Onun icin bugune kadar odenen bonservis bedeli toplam 130 milyon Euro gibi inanilmaz bir rakam. Bu super starin bir ara yolu ulkemize de dustu ve Fenerbahce formasiyla izledik unlu Fransiz futbolcuyu. Ustune ustluk Fenerbahce onun tekrar yildiz olarak dirilmesinde en onemli basamak oldu desek sanirim abartmis olmayiz. Milli takima tekrar donusu de Fenerbahce formasini terletirken gerceklesmistir. Hem de hak ettigi saygiyi gormemesine ve sampiyonluk macinda Daum tarafindan taktik geregi yedek oturtulmasina ragmen. Kim bilir  Fenerbahce'nin basinda ondan faydalanabilecek bir teknik direktor olsaydi daha neler izleyecektik.

Arsenal yillarinda Anelka

Bircok yildiz geldi gecti Turkiye'ye ama belki de izlemeye doyamadiklarimiz listesinin bas kosesindeydi Nicolas Anelka. Tam 36 sene once bugun dunyaya gelen Fransiz futbolcu daha 18 yasinda Arsenal'in yolunu tutmus, dunyaya yeni yildiz geldi yorumlarinin oznesi olmustu.

Daha sonra Real Madrid'e transferi pek de istedigi etkiyi yaratmadi yildiz futbolcu icin. Basinla ve takimla yasadigi problemler onu sirasiyla PSG ve Liverpool'a surukledi. Buralardaki maceralari da istedigi gibi gitmese de Manchester City'de ozlenen Anelka'nin sinyallerini tekrar yollamisti futbolseverlere. 2005 yilinda Fransiz futbolcu herkesi sasirtarak devre arasinda Fenerbahce'ye geldiginde yorumculari daha gelir gelmez ikiye boldu. Kimi Nicolas Anelka'nin essiz yetenekleri ile basarili olacagini soyluyor, kimi ise disiplinsiz ve ice kapanik davranislarini on plana koyuyordu. Gecirdigi sureye bakacak olursak Fenerbahce'de disiplinsizlikten daha cok takimla uyusamama sorunu yasadi gibi gozukuyor. Ayrica Daum da Anelka'yi tabiri caizse pohpohlamaya yanasmadi pek. Fenerbahce macerasinda Koray'i gecerek Besiktas aglarina yolladigi gol hala herkesin gozu onunde. Galatasaray'a cok zor bir acidan ilginc vurusuyla attigi gol ise fizik kurallarini zorlar nitelikte.

Nicolas Anelka'nin Denizlispor ile oynanan sampiyonluk macinda yedek oturmasi hala tartisilmaktadir


Anelka'nin Muslumanligi secmesi Turkiye'ye transferinde onemli bir faktor oldu

Fenerbahce'den Ingiltere'ye, Bolton'a geri donen Anelka oradan da alisik ve ait oldugu 1. sinif takimlara geri donusunu Chelsea ile gerceklestirdi. Evet Anelka henuz bitmemisti, bitmek bir yana Premier Lig'de gol krali bile olmustu. Fakat sorunlu imajini desteklercesine Chelsea'de top kostururken 2010 Dunya Kupasi'nda milli takim hocasi Domenech'e kufur ettigi iddiasiyla Fransa Milli Takimi'ndan 18 mac sureyle uzaklastirilmistir. Zaten 2000'li yillarin basinda Fransa Milli Takim hocasi Santini ile de tartismis mimli bir oyuncu olmasi bu agir cezayi getirdi belki de. Tabi donemin cumhurbaskani Chirac'in Madrid'de ogle yemegi teklifini reddetmesi de milli takim defterinin sik sik kapanmasinda etken olmus olabilir.

Sistemin adami olmadi hicbir zaman Anelka, bununla da kalmayip hep sisteme karsi bir durus sergiledi. Belki Turkiye'deki bircok oyuncu gibi siyasilerle, bir takim guc odaklariyla iliskisi bulunsaydi suan hala populerdi. Yine de bu tavri ona bambaska bir kitlede hayranlar kazandirdi. Henuz 20 yasinda transfer oldugu Real Madrid'de oyun stilini degistiremeyecegini Real Madrid kulubunun ona gore taktik hazirlamasini soylerken belki de icinden gecenleri fazla disa vuruyordu. Kavgali oldugu Santini icin de cok agir ifadeler kullaniyordu Anelka. Santini eger onunde diz cokup af dilerse "belki" o zaman milli takimi dusunecegini belirtiyordu.

Anelka belki de varoslardan gelip zengin olan bircok siyahi sporcu gibi sisteme adapte olmayi tercih etmedi. Belki de olamadi, bilemiyorum. Fakat o asi tavri, kimseden cekinmeden kafasindakileri soyleyen yapisi, dik roportajlari onu paranin degistiremedigini gozler onune seriyor. Fransa'da Ferrari ile gezdigi icin kendisine iyi gozle bakilmadigini, bir siyahi gencin boyle yerlere gelmesinin yadirgandigini soylerken de aslinda bircok kisinin dusunup de soyleyemediklerine tercuman oluyordu. Futbolun parali patronlarina sirin gorunmektense, onlarin icinde bulundugu grubu korkusuzca elestirebiliyordu. Anelka boyle bir kisilikle dunya futboluna buyuk iz birakti. Ozellikle son Chelsea macerasi onun sisteme son darbesiydi adeta.

Chelsea kariyerinden sonra Cin'in yolunu tutan Anelka daha sonra West Bromich ve Juventus maceralarinin ardindan su anda Hindistan'da Hint futbol tutkunlarina Anelka'yi canli izleme sansi sunuyor. Gecen sene Galatasaray'dan teklif aldigini fakat Fenerbahce'de oynadiktan sonra bu teklifi degerlendirmenin kendisi icin zor oldugunu aciklayan Anelka, bir kez daha Fenerbahcelilerin gonlunu kazandi. Gelecek ne gosterir bilinmez, kim bilir belki son kez geri doner ve bir surpriz yapar herkese.

Kaynakca:
http://www.aktifhaber.com/anelkanin-inanilmaz-hayati-53877h.htm

2 yorum:

  1. keşke dönse ama bu yaşta zor. hoş bu hali ile bile emenikeyi duman eder

    YanıtlaSil
  2. Bence de teknigi yeter ama muhtemelen birakir gibi geliyor artik

    YanıtlaSil